Légfüggönyökről általában

Légfüggönyöket alkalmazunk a bejáratokhoz, ha meg kívánjuk előzni télen az ajtónyitáskor, a fűtött térbe a környezeti hideg levegő beáramlását,vagy nyáron a kültérben lévő meleglevegő bejutását a légkondicionált belső térbe. Működése: nagy sebességű levegő kifújása a légfüggönyből, mely lehet a környezeti levegő és lehet melegített levegő is. A magasnyomású levegő falat alkot a nyitott ajtó előtt, és megakadályozza a nyitott ajtón keresztül a levegő be-kiáramlását.

 

Miért hasznos a légfüggöny még?

Ezen kívül a nagy légsebesség miatt megakadályozza a repülő rovarok, legyek, szúnyogok valamint az utcán keringő por, pollenek szagok bejutását is a védett térbe. Alkalmazzuk a berendezéseket pl. logisztikai központok hatalmas hűtőtárolóinál, -ahol a kamionok állnak be a dokkolóba- hogy a hosszú feltöltési időszakban a dokkolóból a kamion mellett ne tudjon távozni a hűtött térből a hideg.

Légfüggönyök fajtái (Légfüggönyökből 3 féle típust tudunk megkülönböztetni.)

fisher_legfuggony_kornyezeti_FPACD-3009Y_borsodKörnyezeti levegős légfüggöny:

Ez a berendezés a legegyszerűbb, mind működését tekintve, mind pedig telepítését. Egyszerűen a környezeti levegőt használja fel és azt nagy sebességgel a padló felé fújja. Általában az ajtó felé 10 cm-el szerelik és egyszerűen 220 V-al táplálják meg. A légfüggönyt egy 3 állású kapcsolóval lehet működtetni, melyen van egy Off állás egy I és egy II állás mely a légfüggöny lefújt sebességét szabályozza. Ezek a légfüggönyök általában 60 000 Ft-tól megvásárolhatók. Nagyon sok pénzt tudunk vele spórolni kisebb üzlethelységek esetében, ahol az ajtón az ügyfelek gyakran jönnek be illetve ki.

Elektromos fűtésű légfüggöny:

fisher_elektromos_futesu_legfuggony_FPACE-12-HX_borsodEzek a berendezések nagyon hasonlítanak a környezeti levegős légfüggönyökhöz, különbség csak annyi, hogy ezek meleg levegőt fújnak le, melyet egy elektromos fűtőszál melegít fel. Az elektromos fűtésű légfüggönyök plusz opciója, hogy kiegészítő fűtésként is funkcionál. Elektromos fűtésű légfüggönyök fűtési teljesítménye: 4 kW-tól egészen 17 kW-ig Ezek közül is több verzió kapható igény szerint. Valamelyik csak ajtónyitáskor kapcsol be, energiatakarékosság szempontjából. Ezek a berendezések 100 000 Ft-tól megvásárolhatók.

Melegvizes légfüggöny:

A berendezés hasonlít az előzőekben leírt elektromos fűtésű légfüggönyhöz, eltérés csak annyi, hogy a meleg levegőt nem fűtőszál állítja elő, hanem a berendezésbe vezetett melegvíz, mely egy hőcserélőbe jut. A hőcserélőről lefújt levegő pedig meleg lesz a hőcserélő melegsége miatt, mely a meleg víznek köszönhető. Ezeket a készülékeket nagyobb ajtóknál, fotocellás ajtóknál használják inkább, plázák, hipermarketeknél.

A Borsod klíma vállalja a légföggönyök telepítését is. Több óvodát, közintézmény bejáratánál telepítettünk már különböző típusú légfüggönyöket.