A klíma karbantartás fontossága

A klímaberendezéseknél a garancia feltétele a legalább egyszeri karbantartás, de a garancián túl inkább fontosabb az élettani hatása, a nem szakszerűen és nem megfelelően karbantartott klímáknak. Ha ez végig gondoljuk hamar megértjük a klíma karbantartás lényegét .  

Nem kell messzire menni , mert ha csak bele gondolunk akkor a lakásban a polcokon is megjelenik a por egy idő után . Ez többszörösen igaz a klímaberendezésekre, mert a ventillátornak az a szerepe , hogy a beltéri egység beszívja a levegőt ami átáramlik a hőcserélő lamellák között, ezáltal lehűtve vagy felmelegítve a levegőt  és az alján pedig kifújja. Így ez a por a lamellákon megtelepszik.  Mivel hűtés közben még a kondenzvíz is kicsapódik, így ezen a nedves felületen még hamarabb meg tud tapadni a por. Sajnos így nagyon hamar meg tudnak jelenni a penészgombák és a baktériumok, melyek a légáramlás során a levegőbe jutnak, és ezt belélegezve okozhatnak megbetegedéseket . 

Ezért fontos a beltéri egységek rendszeres tisztítása. 

Klíma karbantartás alapdíja kiszállással február végéig: nettó 14.900 Ft

Klíma karbantartás alapdíja kiszállással március 1. után: nettó 17.900 Ft

Klíma mosás: nettó 22.000 Ft

klima-karbantartas-fontossaga
Klíma karbantartás

A szűrők áttisztítását akár házilag is meg lehet oldani. Már lehet kereskedelmi forgalomban is kapni különböző klímatisztítóka, melyek fertőtlenítenek is, de ez nem váltja ki a szakember által elvégzett klímaberendezés tisztítását és fertőtlenítését .  

Ezt a házi megoldást  azoknak javasoljuk, akik légúti megbetegedésekkel küzdenek, és esetleg a szakszerű karbantartások között elvégezhetik.

  

A klíma tisztítás, karbantartás menete

A berendezések karbantartását jellemzően kora tavasszal szoktuk javasolni. 

Cégünk általunk telepített klímák tulajdonosait minden évben jelezni szoktuk,az aktuális tisztítást e-mail formájában , vagy telefonos megkereséssel. A legtöbb esetben erről egy év távlatában el szoktak felejtkezni az ügyfelek. 

1. E-mailes és telefonos megkeresést követően egyeztetünk egy időpontot a tisztításra. A tisztítás nem vesz túlzottan sok időt igénybe, főleg ha rendszeresen végeztetik el. A klímatisztító folyadékot  egyenletesen eljuttatjuk a klíma belsejébe, hagyjuk hogy az előír hatóanyag tegye a dolgát, addig rendszerint a kültéri egységet ellenőrizzük mennyire van elkoszosodva. Fontos a kültéri egység tisztítása is mert  túlságosan elkoszolódott kültéri egység hatásfoka jelentősen csökken, így az áramfogyasztása megnőhet . Ezért szükséges a kültéri egységekre is külön odafigyelni. Azokon a területeken ahol virágzó nyárfa van különösen oda kell figyelni , mert a pihék oly mértékben el tudják tömíteni a kültéri egységet hogy a ventillátort , nem tudja átnyomni a hőcserélők között a levegőt . 

2. Miután a beltéri egységben  kimostuk a leoldott szennyeződéseket, azok a kondenzvíz elvezetésen keresztül távoznak így, közben a kondenzvíz elvezető csövet is áttisztítjuk.

3. Miután végeztünk az átmosással ellenőrizzük az eltávozó kondenzvizet, majd visszatesszük a szűrőket. (ezeket a kivehető szűrőket egyszerű bő vízzel mossuk ki)

Bizonyos idő után a szűrők is cserére szorulhatnak, ez persze nagyban függ attól, hogy mennyit használják a gépet, és hogy mennyire poros a környezet.

4. A karbantartás végeztével kollégáink aláírják, lebélyegzik  a karbantartási jegyzéket , mely a garancia feltétele. . Ennek azért van jelentősége,mert ha a későbbiekben  műszaki probléma lépne fel , akkor a forgalmazónak vállalnia kell a készülékre adott garanciát..

Fontos, hogy ezek a nélkülözhetetlen karbantartási folyamatok elhagyása, megrövidíti a készülékek élettartamát és nagy mértékben megnöveli az energiafelhasználását.

 A karbantartások elmulasztásával  a  készülék egyre hangosabb lesz és sajnos egyre kellemetlenebb szagot áraszt majd magából. Ezért  évente legalább egyszer hívjunk hozzá szakembert is. Az a pár ezer forint higgyék el, megéri.

Egy rendszeresen karbantartott klíma abszolút nem káros az egészségünkre, jó közérzetet biztosít, és a készülék szűrőinek köszönhetően a levegőt folyamatosan tisztítja, így a belélegzett levegő kevesebb szennyeződést tartalmaz csak.

 

Klíma karbantartás, fertőtlenítés árai 2023-ban:

(Klíma karbantartási áraink nettó összegben értendőek, az áfát nem tartalmazzák és Miskolc 15 km-es vonzáskörzetébe értendő. 15-40 km között a kiszállási díj 2500 Ft)

Klíma karbantartás alapdíja kiszállással február végéig:   14.900 Ft

Klíma karbantartás alapdíja kiszállással március 1. után: 17.900 Ft

Ezt meghaladó munkák esetén, pl:

  • napon tönkrement szigetelés javítása, egyedi árajánlat alapján
  • szerkezeti beavatkozások, hűtőközeg pótlás, alkatrész csere
  • különleges helyen elhelyezett kültéri egység

egyedi árajánlat alapján

Időpontfoglalás klíma karbantartásra

Miskolc: +36 30 261 1335 Kistarcsa: +36 70 603 7830

Email: [email protected]