+36 30 261 1335      +36 30 257 4126

Hogyan válasszunk klímát?

Ahhoz, hogy a lehető legideálisabb megoldást alakítsuk ki otthonunk, üzlethelyiségünk, irodánk klimatizálására, a klíma választásakor nagyon sok szempontot figyelembe kell vennünk. Hogyan válasszunk klímát? Mindenek előtt el kell döntenünk, hogy csak hűtésre vagy fűtésre is fogjuk-e használni a készüléket. A méretezéshez a szoba alapterülete és belmagassága mellett a helyiség fekvése, az ablakfelületek nagysága, a szigetelés vastagsága is szükséges.

Borsod klíma munkáink - kültéri klíma egység 1

Fontos a pontos méretezés

Amikor azon gondolkodunk, hogy hogyan válasszunk klímát, ami a legmegfelelőbb lesz a kiválasztott helyiségbe, a funkció (csak hűtő vagy hűtő és fűtő) mellett pontos méretezést kell végeznünk. A kívánt hatáshoz szükséges klímát úgy tudjuk kiválasztani, hogy követjük a következő képleteket:

HŰTÉS: szoba alapterülete négyzetméterben x belmagasság x 40W

Tehát például egy 20 négyzetméteres, 3 méter belmagasságú helyiség esetén: 20 x 3 x 40 = 2400 W = 2,4 kW

FŰTÉS: egy átlagos paraméterű házba elegendő 30W-tal számolni légköbméterenként, vagyis: szoba alapterülete x belmagasság x 30 W.

Hangsúlyozzuk, hogy ez egy átlagos számítás, amihez figyelembe kell még venni a szoba fekvését, az ablakfelületek nagyságát, a ház szigetelésének vastagságát, valamint azt is, hogy van-e hőterhelő eszköz a helyiségben (pl. nyomtató, számítógép).

Fontos szempont továbbá a készülék gazdaságossága. Senki nem akar pénzt kidobni az ablakon, ezért érdemes a döntéskor azt is nézni, hogy milyen a klíma hatásfoka. A klíma hatásfoka azt jelenti, hogy a berendezés hány egység hűtési teljesítményre képes egy egység elektromos áram segítségével. Minél nagyobb ez a szám, annál alacsonyabb működtetési költségekkel számolhatunk. 

klima irodába

Hogyan válasszunk klímát irodába?

Az irodai klímák kiválasztása még nagyobb körültekintést és pontos felmérést igényel, mint a privát használatú készülékek. Hiszen a számítógépektől, nyomtatóktól hőterhelt helyiséghez másfajta méretezést kell végezni. A számítógépeket körülbelül 100-140 W hőterheléssel kell számolni, ehhez pedig hozzáadódik még az ott dolgozók hőleadása is. Ez nyugalmi állapotban 30-40 W, de egy futó emberé 100-130 W is lehet (utóbbi edzőtermek esetében lehet fontos.)

Kollégáink minden esetben pontos felmérést készítenek, és ez alapján ajánlanak olyan berendezést, mely ideális az adott helyiségbe, és a megrendelő minden igényét kielégíti.