Infra fűtés, infrapanel típusai

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Infrafűtés – az otthon tökéletes melege

Olyan fűtési rendszerről álmodik, mely könnyen telepíthető, nem jár károsanyag-kibocsátással, energiatakarékos, magas hatásfokkal működik, jó hatással van az egészségre, könnyen karbantartható és nincsenek extra költségei? Jó hírünk van, ez nem utópia, hanem valóság: az infrafűtés valamennyi felsorolt kritériumnak megfelel. Egyelőre nem számít túl elterjedt megoldásnak, pedig korunk legokosabb fűtési rendszerének tekinthető. Előnyeinek köszönhetően azonban biztos, hogy rövid időn belül a legnépszerűbb fűtési rendszerek között találjuk majd.

Hogyan működik az infrafűtés?

Az infrafűtés kétféle módszerrel építhető ki: paneles vagy fűtőfilm megoldással. Mindkettőre igaz, hogy infravörös sugárzássá alakítja át az elektromos áramot. Infrapanelek esetében egy nagyjából 16-20 mm vastagságú panelt kell elképzelni, melyben elektromágneses sugárzás jön létre, és a hő közvetlenül a lakótér felé sugárzik, vagyis nincs hőközvetítő közeg, így nincs elveszett hőmennyiség sem. Az infrapanelek különböző méretűek lehetnek, minél nagyobb alapterületűt választunk, annál nagyobb lesz a teljesítménye. Az infrapanelekből kilépő hősugarak a Nap sugaraihoz hasonlóan melegítik fel közvetlenül az emberi testet, az állatokat, a bútorokat.

A fűtőfilmes technológia lényege, hogy két darab, nagyjából 0,2 milliméter vastagságú fólia között egy ezüst-szén réteg helyezkedik el, ami az elektromos áram segítségével azonnal melegedni kezd. A fólia 25 centiméterenknt vágható, így könnyen a fűtendő terület méretére szabható. Hatása ugyanaz, mint az infrapanelnak. Mindkettő kiemeledő előnye, hogy nem melegítik “feleslegesen” a levegőt, vagyis az infrafűtés hatékonysága majdnem száz százalékos.

 

Mi az infrafűtés előnyei?

 • Egyszerű a telepítése: gyorsan és könnyen elhelyezhető a kívánt felületen, legyen szó padlóról, plafonról vagy falról. Ki ne szeretné éjszaka a hideg, csupasz fal helyett egy kellemesen meleg felületheinfra_futesz érinteni a takaró alól kilógó lábát? Az infrafűtéssel ez könnyedén megoldható. Arról nem is beszélve, hogy rendkívül takarékos megoldásról van szó: a magasfokú hatékonyságnak köszönhetően az átlagos szobahőmérsékletnél 2-3 Celsius fokkal hidegebb helyiségben is kényelmesen, komfortosan érezhetjük magunkat. Mindez pedig a fűtésszámlán is meglátszik, egyes számítások szerint akár 5-6 százalékot is megtakaríthatunk a költségeken. Azzal is számolni kell ugyanakkor, hogy infrafűtés esetében nincs szükség a kazán- és fűtési rendszer karbantartására, kéményseprésre sem, így ezek díjait is megtakaríthatjuk.
 • Az infrafűtés további előnye, hogy bármilyen felületre elhelyezhető: járólapra, csempére, parkettára, laminált padlóra, PVC-re, padlószőnyegre egyaránt.
 • Ami még a technológia mellett szól, hogy semmilyen káros hatással nincs az emberi szervezetre és a környezetre, hiszen sem beltéren, sem kültéren semmilyen káros anyagot nem bocsát ki. Így nem kell szénmonoxid mérgezéstől tartani, mint más fűtési rendszerek esetében.
 • Az infrafűtéssel a hőveszteség szinte észrevehetetlenül minimális, hála a rendszer működési elvének: az infrafűtés által használt infravörös sugarak nem szöknek el a helyiségből az ablakokon keresztül, mint a meleg levegő, hanem felmelegíti a falakat, a nyílászárókat, ezáltal egy úgynevezett hőfüggönyt hoz létre, ami minimalizálja a hőveszteséget. A jelentősé energiamegtakarítás is ennek köszönhetően jön létre, hiszen nincsenek hideg felületek a lakásban, házban.
 • Az infrafűtés – más fűtési módszerekkel ellentétben – egyáltalán nem szárítja a levegőt, nem kavarja fel a port sem, így csökkenti az allergiás- és az asztmatikus tüneteket. Az infravörös sugárzás kifejezetten jótékony hatással van az emberi szervezetre, elég, ha csak az infralámpára, és annak sokoldalú felhasználási módjaira gondolunk.

 

Amit még az infrafűtésről tudni érdemes

 • alacsony beruházási- és üzemeltetési költség
 • karbantartásmentes működés
 • faházakban, fanyaralókban is felszerelhető
 • korlátlan élettartamú, nem tartalmaz izzószálat, sem mozgó, kopó alkatrészt
 • termosztáttal helyiségenként egyedileg szabályozható a hőmérséklet, így csak annyit, csak akkor és csak ott fűtünk, ahol éppen szükség van rá
 • az emberi test számára legkedvezőbb, 7-14 mikron hullámhosszon sugározza a hőt
 • az infravörös sugárzás segíti az immunrendszer erősödését és gátolja a vírusok szaporodását
 • az infravörös sugarakat az emberi szövetek maximálisan elnyelik
Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Vélemény, hozzászólás?

Menü
preloader