+36 30 261 1335      +36 30 257 4126

Beindult a klímaszezon, de a nyári hőség közeledtével sokan nem tudják, hogy klímaberendezést csak olyan boltban vásárolhat, ahol regisztrált szerelő kiállított igazolást kell bemutatni, amelyben a szakember vállalja, hogy ő fogja elvégezni az üzembe helyezést – írja a Népszabadság. Ha ilyen papír nincs, akkor nem adják oda a berendezést.

Ez az új szabályozás ­bosszantó annak, aki nem ismeri, de a piac átláthatósága és a környezetvédelem szempontjából megfelelőnek látszik. Csakhogy a klímaszerelőkre vonatkozó előírások tengernyi papírmunkával járnak, ami sok időt rabol a szakemberektől. Ők viszont kevesen vannak, ráadásul a regisztrációhoz szükséges tanfolyamokat jelenleg nem lehet itthon elvégezni.

A helyzet ugyanez volt tavaly is, holott mások között erre a célra hozták létre a Nemzeti Klímavédelmi Hatóságot. Ám a testület nem szervezi meg a minősített szereléshez szükséges tanfolyamokat, sőt elérhetetlen – állítják a klímások. Így most az összes szerelő, aki minősíttetni szeretné magát, Szlovákiába, közelebbről Párkányba megy, s ott végzi el a szükséges európai uniós oktatást, majd hazajön, és a vizsgával a zsebében regisztrál a hatóság internetes oldalán.

Tavaly alapjaiban változott meg a klímaszerelési és -értékesítési piac. Ma már a vállalkozások nem építhetnek engedély nélkül rend­szereket lakásokba, irodaházakba. A telepítéshez, a szereléshez, sőt még a kereskedéshez is jogosultságot kell szerezni a legális működéshez. A vállalkozásnak és a szerelést végző alkalmazottnak is „képesítettnek” kell lennie. Önmagában azonban még ez is kevés. A társaságot és a munkatársakat egyaránt regisztrálni kell egy központi adatbázisban. Ha mindezek közül valamelyik hiányzik, a telepítés már csak feketén lehetséges, ami viszont komoly büntetéssel járhat – olvasható a Népszabadság cikkében.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük