Otthonunk, munkahelyünk egészséges levegőjének biztosítása nem ér véget ott, hogy megrendeltük és beszereltettük a klímát. Ahhoz, hogy a berendezés folyamatosan friss és tiszta levegővel lássa el a helyiséget, nagyon fontos a rendszeres karbantartás és tisztítás. Hogy miért fontos mindez? Elég, ha csak belegondolunk mondjuk egy tésztaszűrő használatába: azt is minden alkalommal elmossuk, ellenkező esetben eldugul, bekoszolódik és használhatatlanná válik. Ugyanez a helyzet klímákkal is, függetlenül attól, hogy hűtésre vagy fűtésre használjuk. A garanciális időszakban évente kétszer, ősszel és tavasszal kell átnézni és tisztítani a klímát. Az alap klíma-karbantartás magában foglalja a kültéri hőcserélő sűrített levegős tisztítását, valamint a beltéri egység portalanítását, fertőtlenítését, gombátlanítását. Ha ezeket a munkákat nem végezzük el, ha nem tisztítjuk ki alaposan a berendezést, úgy az büdös levegőt fújhat ki. Fontos emellett a szűrők tisztítása, a rendszer tömörségi vizsgálata, valamint a gáznyomás és a kifújt levegő hőmérsékletének ellenőrzése. A munkálatok általában fél órát vesznek igénybe, és a munkafolyamatot a garancia lejárta után is jobb szakemberre bízni.

 

Hogyan koszolódik a klíma?

Minden egyes berendezés folyamatosan nagy mennyiségű levegőt áramoltat át a hőcserélőn, ez a levegő pedig különböző szennyeződésekkel érkezik, pollenek, porszemek, különböző baktériumok és penészgombák formájában, hogy csak a legelterjedtebbeket említsük. Ezeknek a szennyeződéseknek egy része lerakódik a hőcserélő felületén, ezzel pedig nemcsak a berendezés hatékonysága csökken, de nem is lesz optimális a működés, hiszen nem lesz tiszta a levegő, amit visszafúj a helyiségbe.

 

Miért nem szabad megspórolnunk a karbantartást?

Röviden összefoglalva azért, mert csak a megfelelően karbantartott és rendszeresen tisztított berendezés biztosít egészséges környezetet és tiszta levegőt, és mert csak így garantált a klíma ideális áramfogyasztása, valamint a készülék garanciája. Valamint:

 

Hogyan zajlik a karbantartás?

 

Mi az a legionella baktérium és miért veszélyes?

Egy olyan baktérium, ami szereti a vizet, így mindenhol megtalálható, ahol úgynevezett pangó melegvíz van. A háztartási melegvízrendszerek nagy részében megtalálható, például a zuhanyzófejben is, de a lehetséges fertőző források között vannak a szobaszökőkutak, akváriumok, kerti locsolók, pezsgőfürdők, hűtőtornyok, párásító perendezések és a klímák is.

Nevét az első nagy pusztításáról kapta, amikor a ’70-es években az “Amerikai Légionáriusok” nevű szervezet nagygyűlésén tüdőgyulladás-járványt okozott. 182-en megbetegedettek, 29-en belehaltak a betegségbe. A kórokozót azonosítva egy addig ismeretlen baktériumot fedeztek fel, amit legionella pneumophila-nak, vagyis légionárius tüdőgyulladásnak neveztek el. A Legionella nemzetségből 16 fajta képes az úgynevezett legionella előidézésére az embernél. A betegséget okozó baktériumok vizes környezetben bárhol előfordulhatnak, függetlenül attól, hogy milyen minőségű és összetételű a víz. Vastag és ellenálló sejtfaluk miatt a vízművekben alkalmazott klóros és ózonos fertőtlenítési eljárások sem fognak ki rajtuk, ezért fontos, hogy speciális anyaggal akadályozzuk meg elszaporodásukat a klímaberendezésekben.

Bőrre, sebbe vagy a tápcsatornába kerülve nem okoznak fertőzést, csak akkor betegítik meg az embert, ha a tüdőbe kerülnek a baktériumok. Ez úgy fordulhat elő, ha belélegezzük a legionella baktériumot tartalmazó aeroszol méretű vízcseppeket. Így tehát azok a berendezések a fertőzés elsődleges forrásai, melyekben ideálisak a körülmények a baktérium elszaporodásához, és amelyek üzemszerűen bocsátanak aeroszol méretű vízcseppeket a környezetükbe. Valamint az olyan légtechnikai berendezések, amelyekben nincsen nedvesítés, de a felületi hűtőn kondenzálódó víz üzemszünetben olyan hőmérsékletre emelkedik, ami kedvez a baktérium szaporodásának, majd a nagy sebességgel áramló levegő a környezetbe küldi a fertőzött vízcseppeket.

A legionella tünetei

A betegség kezdeti tünetei leginkább az influenzához hasonlítanak, izomfájdalom, láz és fejfájás jelentkezik leggyakrabban. Az esetek nagy többségében azonban a fertőzés enyhe lefolyású, szinte nem is lehet észrevenni. Sajnos ebben rejlik a legnagyobb veszélye, mivel nincs olyan egyéni jellege, amiből egyértelmű és könnyű lenne a felismerése. A későbbi tünetek közé tartozik a nagyon magas láz, száraz köhögés lép fel, amik már a tüdőgyulladást jelzik. Ehhez súlyos szövődmények, emésztőrendszeri és idegrendszeri panaszok is kapcsolódhatnak. Ezeket észlelve azonnal orvoshoz kell fordulni!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük