Infrafűtés – az otthon tökéletes melege

Olyan fűtési rendszerről álmodik, mely könnyen telepíthető, nem jár károsanyag-kibocsátással, energiatakarékos, magas hatásfokkal működik, jó hatással van az egészségre, könnyen karbantartható és nincsenek extra költségei? Jó hírünk van, ez nem utópia, hanem valóság: az infrafűtés valamennyi felsorolt kritériumnak megfelel. Egyelőre nem számít túl elterjedt megoldásnak, pedig korunk legokosabb fűtési rendszerének tekinthető. Előnyeinek köszönhetően azonban biztos, hogy rövid időn belül a legnépszerűbb fűtési rendszerek között találjuk majd.

Hogyan működik az infrafűtés?

Az infrafűtés kétféle módszerrel építhető ki: paneles vagy fűtőfilm megoldással. Mindkettőre igaz, hogy infravörös sugárzássá alakítja át az elektromos áramot. Infrapanelek esetében egy nagyjából 16-20 mm vastagságú panelt kell elképzelni, melyben elektromágneses sugárzás jön létre, és a hő közvetlenül a lakótér felé sugárzik, vagyis nincs hőközvetítő közeg, így nincs elveszett hőmennyiség sem. Az infrapanelek különböző méretűek lehetnek, minél nagyobb alapterületűt választunk, annál nagyobb lesz a teljesítménye. Az infrapanelekből kilépő hősugarak a Nap sugaraihoz hasonlóan melegítik fel közvetlenül az emberi testet, az állatokat, a bútorokat.

A fűtőfilmes technológia lényege, hogy két darab, nagyjából 0,2 milliméter vastagságú fólia között egy ezüst-szén réteg helyezkedik el, ami az elektromos áram segítségével azonnal melegedni kezd. A fólia 25 centiméterenknt vágható, így könnyen a fűtendő terület méretére szabható. Hatása ugyanaz, mint az infrapanelnak. Mindkettő kiemeledő előnye, hogy nem melegítik “feleslegesen” a levegőt, vagyis az infrafűtés hatékonysága majdnem száz százalékos.

 

Mi az infrafűtés előnyei?

 

Amit még az infrafűtésről tudni érdemes

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük