Főleg a téli időszakban okozhat gondot a gyerekszoba túl száraz vagy túl párás levegője. Ennek elkerülése érdekében nagyon fontos a párátlanítás, párásítás. Természetesen a legjobb egész évben odafigyelni arra, hogy a kicsik életterében, a saját szobájukban, valamint a ház többi részében is megfelelő legyen a levegő páratartalma. Páramérővel könnyedén és gyorsan ellenőrizhetjük, milyen a levegő páratartalma. Az ideiális érték 50 és 60 százalék között mozog. Attól függően kell párásítanunk vagy párátlanítanunk, hogy ehhez képest mennyire tér el életterünk levegőminősége.

Párásító és páramentesítő géppel a legegyszerűbb

A levegőt szárítani vagy épp párásítani kifejezetten erre a célra gyártott készülékekkel a legegyszerűbb. Ezek az intelligens berendezések úgy párásítják a száraz levegőt, hogy a berendezésben nem ejtenek kárt. Így a párátlanítás, párásítás a lehető legkényelmesebb módon megoldható. Sőt, a hidegpárásítók segítenek a veszélyes krupp tüneteinek enyhítésében is a gyerekeknél. Ha a köhögőrohamos gyermek a készülékből kiáramló levegőt lélegzi be, akkor csillapodik a köhögési ingere úgy, hogy nem kellett hosszú ideig a hidegben ülnie. Ugyanakkor fontos, hogy nemcsak megvenni és beüzemelni kell ezeket a kisgépeket, hanem folyamatos karbantartásukra is figyelni kell. Ha ugyanis nincs megfelelően tisztítva párásító vagy párátlanító, akkor a lerakódott vízkő komoly táptalaja lehet a baktériumoknak, amik utána könnyen a levegőbe kerülhetnek. fisher-f-dry300ae_320x320

Alacsony páratartalom: garantált léguti problémák

A túl száraz levegő legnagyobb veszélye, hogy köhögési rohamokat, torokkaparást idézhet elő, hiszen szárítja a légutak nyálkahártyáit, de szemszárazság, fejfájás és fáradtság is lehet az alacsony páratartalom eredménye. Ráadásul a száraz levegőben több por is képződik, nagyobb az esélye allergiás és asztmás megbetegedésnek. Emellett a vírusos felső légúti fertőzéseket előidéző influenzavírusok száraz levegőben életképesebbek.

Magas páratartalom: fulladásveszély

Ha túl magas a levegő páratartalma, az akár tüdőembóliát és fulladást is előidézhet. Asztmattikus tünetek is előfordulhatnak, de akár szorongást is okozhat. A túl nedves levegőben a falak is penészedni kezdhetnek, a penészgomba megjelenése pedig újabb és újabb betegségek forrása lehet. Ezekből a példákból is látható, hogy a megfelelő páratartalom kialakítását nem szabad félvállról venni, különösen nem a gyerekszobában.