gyerekszoba_peneszes_falGyermekünk egészsége érdekében nemcsak a sokoldalú táplálkozásra, a megfelelő mennyiségű mozgásra kell odafigyelnünk, hanem az is nagyon fontos, hogy megfelelő páratartalmú levegőt lélegezzen be a szobájában éjjel, és játék közben a lakás, ház többi helyiségében is nappal. Ahhoz, hogy megtudjuk, párásításra vagy páramentesítésre van-e szükség az adott helyiségben, először meg kell mérnünk a levegő páratartalmát. Ezt legegyszerűbben páramérővel tehetjük meg. A levegő ideális páratartalma 50 és 60{279ae281cf8c073b7283402c45cfd8ff7449de02d099f23cad0ff24d5bb5d3b0} között mozog, a mért értéktől függően kell nedvesítenünk vagy épp szárítanunk életterünk levegőjét.

 

A túl párás levegő veszélyei

A túl magas nedvességtartalmú levegő azért veszélyes, mert fulladást, tüdőembóliát is előidézhet. Asztmatikus tünetek is jelentkezhetnek, továbbá betegségtől való félelmet, levertséget, szorongást, frusztrációt, sőt, akár a reakcióidő csökkenését is okozhatja a túlzott páratartalom. Emellett a falak is penészedni kezdhetnek, a penészgomba megjelenése pedig újabb és újabb betegségek forrása lehet.

 

A túl száraz levegő veszélyei

Ha az ideális tartomány alatti a levegő páratartalma, sokszor köhögési kényszerhez, torok kaparáshoz vezethet, szárítja a légutak nyálkahártyáit és nyugtalan alvást is okozhat. Szemszárasság, fáradtság, fejfájás, ingerlékenység is jelentkezhet az alacsony páratartalmú levegő következményeként. További veszélye, hogy száraz levegőben csökken a véráramban az oxigénfelvétel, így pedig nő a meghűlés esélye. Mivel pedig több por is képződik, nagyobb gyakorisággal fordul elő allergiás, asztmás megbetegedés is. Ráadásul kutatások bizonyítják, hogy a jellegzetes tünetekkel járó, vírusos felső légúti fertőzésekért felelős influenzavírusok szárazabb levegőben életképesebbek.

 

Párámentesítő és párásító készülék előnyei

nord_fancy_paratlanito_NDN16AJ-K4EBC1AAz ideális páratartalom eléréséhez nagyanyáink házi praktikái mellett ma már sokkal megbízhatóbb és egyszerűbb módszerek is léteznek: páramentesítő és párásító készülékek formájában. Ezek szükség esetén elnyelik a helyiségben felgyülemlett felesleges mennyiségű nedvességet, vagy épp az ellenkezőjét végzik: párásítják a száraz levegőt úgy, hogy a bútorokat nem károsítják. Mindezek mellett az úgynevezett hidegpárásítók a szülők által leginkább rettegett betegség, a krupp tüneteit is enyhíthetik: ha a kruppos gyermek a készülékből kiáramló levegőt lélegzi be, úgy enyhülhetnek a tünetei, anélkül, hogy a hidegben kellett volna hosszú órákat töltenie.

 

Fontos a karbantartás

Az ideális páratartalom eléréséhez használt készülékeket azonban nemcsak kiválasztani és megvásárolni kell, hanem folyamatos karbantartásukra is kell energiát fordítani. Nem szabad ezen időt spórolni, mert egy nem megfelelően tisztított párásító készülékben lerakódott vízkő például valóságos melegágya lehet a baktériumoknak, amik a párásítással könnyen a levegőbe kerülhetnek.