A klímatisztítás, -karbantartás fontosságáról

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Otthonunk, munkahelyünk egészséges levegőjének biztosítása nem ér véget ott, hogy megrendeltük és beszereltettük a klímát. Ahhoz, hogy a berendezés folyamatosan friss és tiszta levegővel lássa el a helyiséget, nagyon fontos a rendszeres karbantartás és tisztítás. Hogy miért fontos mindez? Elég, ha csak belegondolunk mondjuk egy tésztaszűrő használatába: azt is minden alkalommal elmossuk, ellenkező esetben eldugul, bekoszolódik és használhatatlanná válik. Ugyanez a helyzet klímákkal is, függetlenül attól, hogy hűtésre vagy fűtésre használjuk. A garanciális időszakban évente kétszer, ősszel és tavasszal kell átnézni és tisztítani a klímát. Az alap klíma-karbantartás magában foglalja a kültéri hőcserélő sűrített levegős tisztítását, valamint a beltéri egység portalanítását, fertőtlenítését, gombátlanítását. Ha ezeket a munkákat nem végezzük el, ha nem tisztítjuk ki alaposan a berendezést, úgy az büdös levegőt fújhat ki. Fontos emellett a szűrők tisztítása, a rendszer tömörségi vizsgálata, valamint a gáznyomás és a kifújt levegő hőmérsékletének ellenőrzése. A munkálatok általában fél órát vesznek igénybe, és a munkafolyamatot a garancia lejárta után is jobb szakemberre bízni.

 

Hogyan koszolódik a klíma?

Minden egyes berendezés folyamatosan nagy mennyiségű levegőt áramoltat át a hőcserélőn, ez a levegő pedig különböző szennyeződésekkel érkezik, pollenek, porszemek, különböző baktériumok és penészgombák formájában, hogy csak a legelterjedtebbeket említsük. Ezeknek a szennyeződéseknek egy része lerakódik a hőcserélő felületén, ezzel pedig nemcsak a berendezés hatékonysága csökken, de nem is lesz optimális a működés, hiszen nem lesz tiszta a levegő, amit visszafúj a helyiségbe.

 

Miért nem szabad megspórolnunk a karbantartást?

Röviden összefoglalva azért, mert csak a megfelelően karbantartott és rendszeresen tisztított berendezés biztosít egészséges környezetet és tiszta levegőt, és mert csak így garantált a klíma ideális áramfogyasztása, valamint a készülék garanciája. Valamint:

 • Mert a folyamatosan és szakszerűen karbantartott, tisztított klíma csökkentheti az allergiás tüneteket, mivel megszűri az allergén polleneket, és nem engedi azokat a beltéri levegőbe.
 • Mert tartós elhanyagolás esetén a halálos legionella baktériumai is megtelepedhetnek a klímában, onnan pedig a levegőből belélegezve veszélyes betegséget okozhatnak. A légionella baktérium és a toxikus gombák elszaporodását speciális, vegyszeres kezeléssel akadályozhatjuk meg.
 • A megfelelően és rendszeresen tisztított klímában nem telepszenek meg és szaporodnak el a penészgombák, így azok spórái sem jutnak a levegőbe.
 • A szennyeződések lerakódása esetén megnőhet az energiafogyasztás és csökkenhet a klíma teljesítménye. Szélsőséges esetben igen költséges javítást is eredményezhet, ha elhanyagoljuk a tisztítást: kompresszorcserére is szükség lehet.
 • A beltéri egység hőcserélőjén kondenzvíz képződhet, ami a gyűjtőtálcán és a hozzá tartozó vízelvezető rendszerben penészedést, algalerakódást okozhat. A kellemetlen szak és a baktériumok felszámolása fertőtlenítéssel oldható meg.
 • A klímaberendezéseket gyártó cégek a jótállás alapfeltételeként határozzák meg az időszakos karbantartást, vagyis ennek hiányában megszűnik a készülék garanciája.
 • Rendszeres karbantartással garantálható csak a gyártó által előrejelzett 15-20 éves élettartam.

 

Hogyan zajlik a karbantartás?

 • A nagyjából fél órás munkafolyamat alatt a szakember először eltávolítja a kültéri egység burkolatát, majd a hőcserélőt (kondenzátort) vegyszerrel kitakarítja, az esetleges korróziót eltávolítja. Ellenőrzi a villamos kötések állapotát, valamint azt, hogy a hűtőközeg megfelelő mennyiségben jelen van-e, áramfelvételt is mér.
 • A beltéri egység burkolatának eltávolítása után következik a hőcserélő, vagyis az elpárologtatót kitakarítása, fertőtlenítése és a felületi hőmérséklet ellenőrzése.
 • A légszűrőket tisztítjuk, szükség esetén cseréljük.
 • Az elektromos egységeket is átvizsgáljuk, ellenőrizzük.
 • Szükség esetén elemcsere a távirányítóban.

 

Mi az a legionella baktérium és miért veszélyes?

Egy olyan baktérium, ami szereti a vizet, így mindenhol megtalálható, ahol úgynevezett pangó melegvíz van. A háztartási melegvízrendszerek nagy részében megtalálható, például a zuhanyzófejben is, de a lehetséges fertőző források között vannak a szobaszökőkutak, akváriumok, kerti locsolók, pezsgőfürdők, hűtőtornyok, párásító perendezések és a klímák is.

Nevét az első nagy pusztításáról kapta, amikor a ’70-es években az “Amerikai Légionáriusok” nevű szervezet nagygyűlésén tüdőgyulladás-járványt okozott. 182-en megbetegedettek, 29-en belehaltak a betegségbe. A kórokozót azonosítva egy addig ismeretlen baktériumot fedeztek fel, amit legionella pneumophila-nak, vagyis légionárius tüdőgyulladásnak neveztek el. A Legionella nemzetségből 16 fajta képes az úgynevezett legionella előidézésére az embernél. A betegséget okozó baktériumok vizes környezetben bárhol előfordulhatnak, függetlenül attól, hogy milyen minőségű és összetételű a víz. Vastag és ellenálló sejtfaluk miatt a vízművekben alkalmazott klóros és ózonos fertőtlenítési eljárások sem fognak ki rajtuk, ezért fontos, hogy speciális anyaggal akadályozzuk meg elszaporodásukat a klímaberendezésekben.

Bőrre, sebbe vagy a tápcsatornába kerülve nem okoznak fertőzést, csak akkor betegítik meg az embert, ha a tüdőbe kerülnek a baktériumok. Ez úgy fordulhat elő, ha belélegezzük a legionella baktériumot tartalmazó aeroszol méretű vízcseppeket. Így tehát azok a berendezések a fertőzés elsődleges forrásai, melyekben ideálisak a körülmények a baktérium elszaporodásához, és amelyek üzemszerűen bocsátanak aeroszol méretű vízcseppeket a környezetükbe. Valamint az olyan légtechnikai berendezések, amelyekben nincsen nedvesítés, de a felületi hűtőn kondenzálódó víz üzemszünetben olyan hőmérsékletre emelkedik, ami kedvez a baktérium szaporodásának, majd a nagy sebességgel áramló levegő a környezetbe küldi a fertőzött vízcseppeket.

A legionella tünetei

A betegség kezdeti tünetei leginkább az influenzához hasonlítanak, izomfájdalom, láz és fejfájás jelentkezik leggyakrabban. Az esetek nagy többségében azonban a fertőzés enyhe lefolyású, szinte nem is lehet észrevenni. Sajnos ebben rejlik a legnagyobb veszélye, mivel nincs olyan egyéni jellege, amiből egyértelmű és könnyű lenne a felismerése. A későbbi tünetek közé tartozik a nagyon magas láz, száraz köhögés lép fel, amik már a tüdőgyulladást jelzik. Ehhez súlyos szövődmények, emésztőrendszeri és idegrendszeri panaszok is kapcsolódhatnak. Ezeket észlelve azonnal orvoshoz kell fordulni!

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Tagged , ,

Vélemény, hozzászólás?

Menü
preloader